CORPORATE
Huriye HEARN Yazarın Tüm Yazıları
Huriye HEARN Ä°ngilizce ÖÄŸretmeni
AHMETLER SEVDASI
Bir söz vardır bilirsiniz “Kır atın yanında duran ya huyundan alır ya da suyundan” diye. Sanırım bu söz bizim için ve bizim gibi Ahmetler Sevdalıları için söylense gerek.
Biz kimler miyiz? Biz, Daylak’ın, Zobu’nun, Deli Ahmet’in, Kara Osman’ın, Koca Mustafa’nın, Emir El’in, Akç’El’in, Pantır El’in, Molla Mehmet El’in, Åžaban El’in DelibaÅŸ El’in ve adını saymakla bitiremeyeceÄŸim diÄŸerlerinin çocukları ve torunlarıyız. Daha da önemlisi, aslında farkımız yok; siz, bizsiniz, biz de sizleriz. Biz, Türkiye’nin dört bir tarafına dağılmış Ahmetlerlileriz.
Ä°çimizdeki Ahmetler sevdası adeta bulaşıcı bir ÅŸey. Bu sevda bize babalarımızdan bulaÅŸtı ve sanırım çocuklarımıza da geçecek.
ÇocukluÄŸumdan beri hep köyümüzün sorunlarının tartışıldığı sohbetlere tanıklık etmiÅŸimdir. Muhtarların Ali Bekçi’ye çağırttıkları tellaları, yayla davası için köy sandığına toplanan paraları, ya da imece için insanların odanın önüne davet ediliÅŸini çok iyi hatırlıyorum. Benim çocukluÄŸumda köyün gündemi bu olaylardan oluÅŸuyordu. Yukarıda saydığım güzel olaylara içimizde tanık olmayan yoktur diye düÅŸünüyorum.
Bu “havuzu bile olmayan” site kurulduÄŸundan beri içimdeki Ahmetler sevgisi güçlendi ve benim üzerime de görevler yükledi dersem abartmış olmam herhalde. Bir hastalık gibi Mehmet Arslan’ı Mustafa Koç’u, Mehmet Kocaakça’yı, Ali Varol’u, Ä°brahim Koç’u ve diÄŸerlerini de sardı, biliyorum.
Ä°nanın her gün köyümüz için neler yapabiliriz, insanlarımıza nasıl yardımcı olabiliriz diye konuÅŸup fikirler üretiyoruz. Bazen bunu tek başımıza da yapıyoruz inanın. Bugün ben de Fatih Üniversitesi’nin Kulüpler Ofisine uÄŸrayıp DaÄŸcılık ve DoÄŸa Sporlarını araÅŸtırırken önüme çıkan yol beni CoÄŸrafya Bölümü BaÅŸkanı SaygıdeÄŸer hocamız Yrd. Doç. Dr. Ali Demirci’ye götürdü.
Ali Demirci hocamıza köyümüz ve çevresi hakkında bilgiler verip köyün sitesinden bahsettim. “ahmetler.net””e, odasındaki bilgisayardan giren hocamıza köyümüzün maÄŸarasını ve kanyonu gösterdim. Köyümüzün coÄŸrafi yapısı ve tarihi hakkında bilgiler verdim.
Ahmetler’in doÄŸal ve kültürel zenginliÄŸinden etkilenen Ali Demirci hoca her yıl coÄŸrafya öÄŸrencileri ve hocalarının Türkiyedeki arazi yapısını incelemek için belirli bölgere eÄŸitim gezileri düzenlediklerini söyledi. Bu yıl Akdeniz bölgesine de bir eÄŸitim gezisi düzenleyeceklerini; öÄŸrencilerle hocalarının köyümüze de uÄŸrayıp kanyon ve maÄŸaranın oluÅŸumunu inceleyebileceklerini söyledi.
Köyün sitesini incelerken, hem sitedeki kaliteden hem de benim verdiÄŸim bilgilerden çok etkilenen Ali Demirci hoca bu gezinin Ahmetler’in tanıtımı için güzel bir fırsat olacağını ve turizme açılma noktasında bir ivme kazandıracağını da sözlerine ekledi. Ali Demirci hocaya köyümüze yapılacak gezi için köy muhtarının ve dernek baÅŸkanın her türlü yardımda bulunabileceÄŸini söyledim. Ayrıca köyümüzün dost canlı, güler yüzlü insanlarının gruba güzel bir misafirperverlik örneÄŸi göstererek Anadolu’nun kaybolmakta olan güzel geleneklerini orada yaÅŸayabileceklerini anlattım.
Köyümüzün bir Yörük köyü olduÄŸunu ve hala Yörük kültürünün ve göçerlik geleneÄŸinin canlı bir ÅŸekilde yaÅŸandığını anlattığımda Ali Hoca bu gezinin hem köy için hem de öÄŸrenciler için çok güzel fırsatlar yaratabileceÄŸini söyledi.
Köyümüzün tanıtımı için bu gezinin çok önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Bayram öncesi bu güzel haberi siz “ahmetler.net” okuyucuları ile paylaÅŸarak küçük de olsa bir mutluluk vermek istedim.
Köy muhtarımızın ve dernek baÅŸkanımızın bu konuda ellerinden geleni yapacaklarına inanıyorum. Umarım güzel düÅŸüncelerle oluÅŸturulan bu gezi bir gün gerçekleÅŸir..