CORPORATE
Huriye HEARN Yazarın Tüm Yazıları
Huriye HEARN Ä°ngilizce ÖÄŸretmeni
DERNEK ÇALIÅžMALARI NASIL GÄ°DÄ°YOR?
Huriye HEARN
Bizim dernek kurulalı epey oluyor. KuruluÅŸ aÅŸamasında ve dernek fikrinin ortaya çıkması konusunda heyecanlanan ve bu fikrin gerçekleÅŸmesinde gönül birliÄŸi edenlerle birlikte oldum. Bu fikri ilk olarak beÅŸ yıl önce Mustafa Koç, Mehmet Arslan, Hüseyin Kara, ben ve yanımızda bulunan diÄŸer gönüllülerle Antalya’nın yüksek yaylalarından birisi olan FesleÄŸen yaylasında konuÅŸmuÅŸ ve büyük bir heyecan duymuÅŸtuk.
ÇocukluÄŸumdan bu yana doÄŸal bir dernek çatısı içinde büyüdüm. Ahmetler’de ben çocukken yayla davası, köyün su iÅŸleri, ya da diÄŸer önemli sorumluluklar gerektiren konular benim de ÅŸahit olduÄŸum evlerde konuÅŸulurdu hep.
Yayla davası meselesi olunca babam Deli Ahmet (Ahmet Demir), Zobu (Ahmetl Ali Koç) emminin evine gider uzun tattışmalara dahil olur, fikir teatisinde bulunur, mahkeme için Zobu emmiyle birlikte mahkemeye gidecek ve orada bizi temsil edecek kiÅŸileri toplarlardı. Yayla davasını Zobu emmim ve babam kadar sahiplenen diÄŸer büyüklerimizde oldu elbette. Bu kiÅŸilerden bir tanesi de hiç ÅŸüphesiz ki Daylak emmi Ä°brahim Koç’tu. Babam ve Zobu emmi’ye bu bayrağı teslim etmeden önce o, yıllarını bu iÅŸe vermiÅŸ, adeta kendisini bu davaya adamıştır. Sadece bu meseleye mi dersiniz, elbbetteki hayır, Alıçlı Yatak’tan köyümüze getirilen su için bizzat köylülerimizle biriikte kazma kazıp, ustalarla çalışmış ve iÅŸçilerin ihtiyaçlarıyla kendisi bire bir ilgilenmiÅŸti. Bizler hala Ä°brahim emminin hizmetlerinden faydalanmaktayız. ÇeÅŸmelerimiz hala onun adını fısıldar usulca akarken kendi yoluna. Köprü de köy yolu da onun uzun muhtarlık yıllarında yapıldı.
Köyümüze emeÄŸi geçen bu insanların hepsini rahmetle anmalıyız. O zaman sanki bir dernek mi vardı? Ama bu deÄŸerli insanlar Ahmetler’de doÄŸal bir dernek bilincine sahipti. Biz ve bizden önceki nesiller bu gönül iÅŸçilerinin oluÅŸturduÄŸu, dayanışma kültürüyle büyüdük. Ä°stesek de bu kültürden ayrılamayız sanırım. Çünkü içimize iÅŸlemiÅŸ. Bizlere ve diÄŸer kuÅŸaklara bu dayanışma ve yardımlaÅŸma kültürünü miras bırakan büyüklerimiz, kendi dönemlerinde imkansızlıklara raÄŸmen köyümüzde birlik ve beraberliÄŸi saÄŸlayıp Ahmetler için mücadele etmiÅŸlerdir. Onları her gün saygı ve sevgiyle yad etmeliyiz.
Babalarımız ve dedelerimiz bizleri bir dernek çatısı altında görebilselerdi eminim çok sevinirlerdi. Güzel iÅŸler ve harika hayelleri gerçekleÅŸtirmek için kurulan derneÄŸimizden ilk önceleri müjdeli ve hareketli haberler alıyorduk. Bazen derneÄŸin bir makama ziyareti, bazen küçük bir toplantı haberi biz gurbettekileri sevindirip heyecanlandırırdı. Bizler uzak yerlerde de olsak birbirimizi arayıp, neler olduÄŸunu, neler yapacağımızı veya dernekle ilgili planlarımızı telefonla da olsa konuÅŸup mutlu olurduk. Tuhaf bir ÅŸekilde atalarımızı mutsuz eden konuları, baÅŸta yayla davasını konuÅŸmak ve çözüm yolları aramak bizleri de en az onlar kadar mutlu ediyordu. Bu heyecan bizim kuÅŸaklara büyüklerimizden kalan bir mirastır; onun deÄŸerini bilmeliyiz.
Ä°lk baÅŸlarda bir “Yayla ÅženliÄŸi” düÅŸüncesini konuÅŸtuÄŸumuzda bunun bir hayal olmadığını biliyorduk. Ä°nsanlarımızın böyle bir paylaşıma, dostluk ve kardeÅŸlik baÄŸlarının güçlendirilmesine ihtiyaç duyduÄŸunu gözlemledik. Ä°lk yayla ÅŸenliÄŸi köyümüzün sosyal hayatında bir devrim sayılır. Bunu da gerçekleÅŸtirdi ilk dernek üyeleri. Bu tatlı heyecanı herkese yaÅŸattı. DerneÄŸin yayla ÅŸenliklerine bizzat ÅŸahit olup katılma ÅŸansı bulduÄŸum için ben de kendimi çok ÅŸanslı hissediyorum.
Yeni yönetim bu yıl bir etkinlik yaptı mı bilmiyorum ama derneÄŸimizden yeni bir proje haberi alamadık. Haksızlık etmek istemem ama bir faaliyet varsa köyün sitesine bildirilirse herhalde orada yayınlanır. Ä°stanbul’da yaÅŸayan bir Ahmetlerli olarak derneÄŸimizin faaliyetlerini bilmek ve derneÄŸimizle ilgili güzel haberler almak istiyorum.
Elbette dernek, sadece yönetime seçilenlerden ibaret deÄŸildir. Dernek çalışmalarıyla ve köyümüzün sorunlarıyla ilgili düÅŸüncesi olan herkesin derneÄŸe yardımcı olmasında da fayda var. Dernek yönetimi de arada bir yapılan ve yapılacak olan iÅŸlerle ilgili bilgiler vermeli, üyelerle paylaÅŸmalıdır.
Parasız bir ÅŸey yapılamaz. 10 liralık küçük aidatlarla bile çok ÅŸey yapabileceÄŸimiz söylenmiÅŸti; ama bugüne kadar hiç kimse bizlerden bir aidat istemedi. EÄŸer parası yoksa dernek bir etkinlik yapamaz.
GeçtiÄŸimiz yıllarda iki kez, çok güzel “Yayla ÅženliÄŸi” yapmıştık. Arkasını getiremedik. Ahmetler MaÄŸarasının açılması için bir ÅŸeyler yapmalıyız. Kanyona tam olarak sahip çıkabilmek için orada bazı projeler hazırlayıp tesisler kurulabilir.
Dışarıdan gözlemlediklerim bunlardır. Umarım en kısa sürede güzel haberleri hep birlikte duyarız. Dernek üyelerinin daha faal bir çalışma takvimi oluÅŸturup, bu takvime köylülerimizi ve dışardaki üyeleri de dahil edip, güzel ve kalıcı iÅŸlere imza atmalarını diliyorum.
Bu arada ÅŸenlik ateÅŸini Aldürbe’de yeniden canlandıralım, atalarımzın ruhlarını bir kez daha ÅŸad edelim.
Huriye Hearn, Ä°stanbul