CORPORATE
Mustafa KOÇ Yazarın Tüm Yazıları
ÖZGEÇMÄ°Åž Antalya, Manavgat, Ahmetler doÄŸumluyum. Ä°lkokulu orada okudum. Aksu Ä°lköÄŸretmen Okulunu bitirdikten sonra 4 yıl ilkokul öÄŸretmenliÄŸi ve okul yöneticiliÄŸi yaptım. Daha sonra girdiÄŸim sınavları kazanarak Ankara Gazi EÄŸitim Enstitüsü EÄŸitim (Pedagoji) b&ou...
Söz Uçar, Yazı Kalır - 2
TARÄ°H, YAZININ BULUNMASIYLA BAÅžLAR
Mustafa Koç
Henüz on yedi yaşındayken Ahmetler’e öÄŸretmen olarak atandım. Mezun olduÄŸum okula öÄŸretmen olarak gelmiÅŸtim. Bu yüzden çok heyecanlıyım. Ancak köyün tek öÄŸretmeni olarak beÅŸ sınıfı birden okutuyordum.
Okulda 70’e yakın öÄŸrencim vardı. Ders kitaplarını, çoÄŸu zaman sırtımda taşıdığımı söylesem inanan az olur. O yıllarda köyün yolu mu var sanıyorsunuz? Akseki yolu kavÅŸağından Ahmetler tam 9 kilometre. Köye çıkmak için her defasında bu yolu yürümekten baÅŸka seçeneÄŸiniz yok. Gel gör ki yürümeye uygun bir yol da yok. O yıllarda GoramÅŸa’nın üstündeki Kuzlu GözüklüÄŸü denen dik yamaçlardan yaya olarak köye çıkardık.
Atalarımız yüzlerce yıl bu coÄŸrafyada böyle yaÅŸayıp gelmiÅŸ. DeÄŸiÅŸim, bizim kuÅŸaktan sonra gecikerek de olsa Cumhuriyetle baÅŸlamış. Åžimdi arabalarıyla evlerinin önünde duranlar bunu anlayamayabilir.
Ders kitapları gecikmesin diye kitapları ilk hafta Manavgat’tan alarak iÅŸte bu yollardan köye çıkarıp çocuklara dağıtmıştım. (*) Öyle yapmasam, kitaplar ne zaman tamamlanır; nasıl ders yapardık, bilemiyorum.
Okullar açıldı, mesleÄŸimin ilk günü. Ertesi gün 4. Sınıflarda ilk Tarih dersi var. ÖÄŸrencilere, yarınki derse hazırlıklı gelmeleri için ertesi gün iÅŸleyeceÄŸimiz konuyu hatırlatmak istedim:
“Yarınki dersimiz için Tarih kitabının ilk konusunu okuyup gelin.” dedim,
Dersin ilk konusu, “Tarihin BaÅŸlangıcı”ydı.
O günkü ilk Tarih dersine ÅŸu soruyla baÅŸladım:
"Çocuklar, verdiÄŸim konuyu okudunuz mu? Söyleyin bakalım, Tarih neyle baÅŸlar?”.
Kısa bir sessizlikten sonra arka sıralardaki Hüseyin Koç, parmak kaldırarak ÅŸöyle cevap verdi:
“Tarih, T ile baÅŸlar öÄŸretmenim…”
Belli ki ÅŸimdi Edebiyat öÄŸretmeni olarak çalışan Hüseyin, kitaba bakmadan gelmiÅŸti. Bu dürüstçe ve zekice cevaba çok gülmüÅŸtüm. Sonradan bu anıyı, Hasan Pulur’a da gönderdim ve Milliyet Gazetesinde yayınladı.
- Sınıf Tarih kitaplarının ilk konusunda “Tarih yazıyla, yazının icadıyla baÅŸlar.” diye yazıyordu.
Gerçekte de; insanoÄŸlunun tarihi ve uygarlığı en derinden etkileyen buluÅŸu yazıdır. Yaklaşık 5500 yıl önce ilk olarak Sümerler’in icat ettiÄŸi yazı, gerçekten insanlık tarihini deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir. Yazı bulunmasaydı bilim ve teknik ilerleyemez, tarihsel olaylar yazılamaz, geçmiÅŸte yaÅŸananlar sonradan bilinemezdi.
Binlerce yıldır bilgiler, yazı yardımıyla kuÅŸaktan kuÅŸaÄŸa aktarılabiliyor. Bizden önceki insanların deneyimleri, bilgileri, buluÅŸları eÄŸer yazı olmasaydı bugüne ulaÅŸamazdı. Yine yazı olmasaydı bugünkü bilgiler de yarına kalmazdı.
Anlatım ve aktarım aracı olarak uygarlığımızı yaratan da geliştiren de dil ve yazı olmuştur. Bu nedenle insanlık tarihi,doğal olarak yazının bulunmasıyla başlamıştır.
Devamı var