AHMETLER MAĞARASI
Mustafa Koç
Keşfedilmeyi bekleyen bir doğa harikası
Ahmetler'in konduğu zeminin altında ve en az 200 metre uzunluğunda bir mağara var. Burası turizme, doğaya değer verecen birileri tarafından keşfedilmeyi bekliyor.
Geniş bir ağızdan sonra daracık taşların arasında bir tek giriş kapısı olan mağara 8 ile 10 metre yüksekliğindeki mağaranın içinde 9 ayrı oda bulunurken sarkıt, dikit, sütun ve perdelerin büyüleyici etkisi görenleri hayran bırakıyor.
Bilim adamları, köyün batı ucundaki mağaranın 14 asırlık geçmişi olduğunu söylüyorlar. Mağara içinin; eski çağlarda peynir, yoğurt, tereyağ gibi ürünler için soğuk hava deposu olarak kullanıldığı biliniyor.
Ahmetler Mağarasının turizme kazandırılması için köy muhtarlığının valiliğe, kaymakamlığa, Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ve bakanlıklara yaptıkları sayısız başvuruya bakanlık bir türlü ilgi göstermedi.
2014’te Antalya İşadamları Derneğinin Projesi olarak Manavgat Ticaret Odası MATSO’nun da desteğiyle ve büyük bir bütçeyle Ahmetler Mağarasının turizme kazandırılması planlanmıştı. Teknik raporlar hazırlandı, bu işi uzmanı bir mimara mükemmel bir proje çidirdik. Sözde UNESCO'nu o yıl yapmak için destek verdiği proje olarak burası uygun bulunmuştu. Ne yazık ki son anda birilerinin müdahalesiyle bu muhteşem proje engellendi ve proje elimizde kaldı. Bu ülkede dar görüşlü ve siyasi ahşk yoksunu, ufuksuz kimseler ne yazık ki hiç eksik olmuyor. Bu projenin böyle dar düşünceli, taraflı ve önyargılı ve muhtemelen Ahmetler'i hiç görmemiş birileri tarafından engellendiğini öğrensek de bizler yeni bir proje için ısrarlarımızı sürdüreceğiz.
Benzeri az bulunan bu mağaranın mutlaka değerlendirilmesi gerekir.
***
Ahmetler Mağarasını Gezelim:
Mağaranın fotoğraflarını görmek için buraya tıklayın!
***
Not:
Köyümüzden; öğretmen Ali Varol, Ahmetler Mağarasını tanıtmak için şunları yazmış:
AHMETLER MAĞARASI
İn başında, in, yani Ahmetler mağarası bulunur. Mağara hakkındaki mağaracı Franz Lindenmayr’ın görüşleri şöyle.
“Mağara oldukça geniş ve her taraf damlamalar sonucu oluşan sarkıt ve dikitlerle doluydu. Etraftaki kalıntılardan döküntülerden anlaşılıyordu ki sarkıt ve dikitlerin taşınabilen kısımları kırılıp götürülmüş. Bir de başınızı kaldırıp yukarı bakarsanız sağa sola uçuşan çok sayıda yarasayı görebilirsiniz.”
Kaynak:
http://www.lochstein.de/hoehlen/tuerkei/ahmetler/ahmetler.htm
Resimlerden birinin altındaki açıklama:
Resimde mağara içindeki bazı ilginç sarkıt ve dikitler yanında geleneksel aydınlatma aracı ile mağarayı gezen bir mağara meraklısı da görülmektedir. Bu geleneksel aydınlatma aracı yerini artık cep fenerlerine ya da ışıldaklara bırakmaktadır.