Bir Yangın Hikayesi
4- BÄ°R YANIM CENNET, BÄ°R YANIM CEHENNEM
1 AÄŸustos sabahı, kadınlı erkekli “Tırmık Timleri”ni “cepheye” uÄŸurladıktan sonra köy muhtarı beni TaÅŸlıca bölgesinde; Alıçlıyatak, Tuztaşı, Gücükburnu ve OÄŸlanöldüÄŸü denilen alandaki söndürme alanına bıraktı. Orada yangının en acımasız dehÅŸetiyle buluÅŸmuÅŸ oldum.
Çalışmalar büyük ölçüde orman yolları sınır alınarak yapılıyordu. Kuzeyden gelen yangının güneyde kalan ve köy tarafına geçmesi engellenmeye çalışılıyordu. Çünkü yolun bi tarafı cehennemi andırırken diÄŸer tarafta korunması gereken bir cennet vardı.
Ä°ndiÄŸim yerde, birkaç grup ellerinde tırmıklar, kazma kürek ve hortumlarla amansız bir mücadele veriyordu Hemen önümde ise Ahmetler’in kahraman kadınlarından bir grup vardı. Onların nasıl yürekten çalıştıklarını HES döneminden biliyordum. Åžimdi de alevlerin yayılmasını engellemek için tırmıklarıyla yanıcı yaprak, çalı ve dal parçalarını alevlerden uzaklaÅŸtırıyordu.
AHMETLER Ä°TFAÄ°YESÄ°
Bütün ekipler, yangının köyden tarafa geçmemesi için adeta bir savaÅŸ veriyordu. Büyük itfaiye araçlarının ulaÅŸabildiÄŸi yerlerde uzatılan hortumlarla alevlerin gücü kırılmaya, yangının hızı kesilmeye çalışılıyordu. Ä°tfaiye araçlarının giremediÄŸi alanlara da köylülerin hazırladığı, adına “Ahmetler Ä°tfaiyesi” denen araçlar gönderiliyordu. Traktörle çekilen ve su tankına yerleÅŸtirilmiÅŸ bir düzenekle basınçlı su sıkmaya yarayan bu araçlardan üç tane vardı.
Not: Ahmetler Ä°tfaiyesiyle ilgili görsellere buradan ulaÅŸabilirsiniz.
Yerdeki kuru yaprakların tutuÅŸmasıyla aÄŸaçların tepelerine kadar yükselen alevleri ve yoÄŸun dumanın her tarafı kapladığı cehennemi görünce köylülerin arasına ben de katıldım. Ä°lk olarak yerde bulduÄŸum kırık bir tırmık sapıyla kuru çam yapraklarını, ilerleyen ateÅŸten ayırmaya çalıştım. Köylülerin canla baÅŸla yürüttüÄŸü bu çalışmanın yangın söndürmede çok etkili olduÄŸunu gözlerimle gördüm.
Bu ÅŸekilde yangının yayılması, köye doÄŸru ilerlemesi belli oranda engellendi. Ancak bu söndürme alnında bu konularda bilgisi ve deneyimi olan bir görevlinin de bulunması gerektiÄŸini düÅŸündüm. Böyle uzmanlar ya resmi kurumlardan gelebilir ya da orman köylülerinden birkaç kiÅŸi bu iÅŸler için yetiÅŸtirilebilirdi. Söndürme planını yapanlar da hortum taşıyanlar da planı uygulayanlar da köylülerdi.
Not: Köylülerin yangın söndürme mücadelesinden görseller için burayı tıklayın.
O akÅŸam köye döndüÄŸümüzde bazı bölgelerden iyi haberler gelirken bazı yerlerden de yeni yangın haberleri alıyorduk. Bu yüzden yangı söndürmeden yeni dönenler dinlenemeden yeni yangın bölgesini söndürmeye gidiyorlardı.
Alevlerin kısmen durdurulduÄŸunu gördüÄŸümde yangın sahasından anında görseller paylaÅŸarak kamuoyunun ilgisini Ahmetler’e çekmeye çalıştım. Adeta cepheden canlı yayın yapan bir savaÅŸ muhabiri gibiydim. Bir yandan oradaki ortamı yansıtan paylaşımlar yaparken bir yandan da gücümün yettiÄŸince söndürme çalışmalarına katıldım. Sosyal medya paylaşımlarım yerel ve ulusal basında ilgiyle karşılandı ve çektiÄŸim fotoÄŸraflarla birlikte haber yapıldı.
Bundan sonrasını adım adım, görsellerle sosyal medya paylaşımlarından ve yazılı medyadan izleyelim.
Yerel ve Ulusal Medya Ahmetlerdeki yangına da büyük ilgi gösterdi:
1- Tanınmış bir çevre ve doÄŸa gazetesi olarak bilinen ve Ahmetler'in HES mücadelesinde de ilgi gösteren YeÅŸil Gazete, telefonla uzun bir röportaj yaparak Ahmetler yangınına geniÅŸ yer verdi.
Not: YeÅŸil Gazetedeki yazıyı okumak için buraya tıklayın.
2- Ahmetlerli kadınların yangın söndürme çabalarını Milliyet Gazetesi birini sayfada manÅŸetten verildi.
3- DHA'nın Ahmetlerdeki yangınla ilgili verdiÄŸi haberler ise ÅŸöyle:
TIRMIKLARLA TAMPON BÖLGE
Ahmetler Mahallesi'nde ise yangının köye ulaşımını önlemek için kampanya baÅŸlatıldı. Mahallede oturan Mustafa Koç, "Köylü elinden geldiÄŸi kadar yangının önünü kesmeye çalışıyor. Tampon bölge, yangını önlemiyordu. Biz de ormanı kurtaramayacağız, Ahmetler'i kurtaralım dedik. Tırmık ve iÅŸ makineleriyle ormanla köyün arasını keseceÄŸiz. Para gönderenler de var ve iÅŸ makineleri kiralayarak yangın yerine götürüyoruz. 'Tırmığını al da gel' diye bir kampanya baÅŸlatıldı. Köy dışından da köylüler yardıma geliyor. BaÅŸka ilerde yaÅŸayanlar ve gönüllüler de köye geliyor. Ahmetler'de son durum dün akÅŸam sadece duman vardı maalesef ormanları kaybettik. Köyü kurtarmaya çalışacağız. Bizi yalnız bırakmayın" diye konuÅŸtu.
Orman iÅŸçileri Erdal Tolka ve YaÅŸar CinbaÅŸ'ın cenazeleri ise sabah saatlerinde morgdan alınarak, Antalya Orman Bölge MüdürlüÄŸü'ne getirildi. Cenazelerin, buradaki törenin ardından Ä°zmir'e gönderileceÄŸi kaydedildi.
DEVAM EDEN YANGINLAR
Orman Bölge MüdürlüÄŸü ve Manavgat Orman Ä°ÅŸletme MüdürlüÄŸü'nden edinilen bilgilere göre, 5'inci günde Manavgat Sırtköy ve GüÄŸlen Dağı sırtlarındaki yangınlar devam ediyor. Ayrıca Manavgat'ta Sevinç, BeÄŸdiÄŸin, Gebece, Güneyyaka, Ahmetler'de de yaÅŸanan yangınlarda bazı noktalarda parlamaların oluÅŸabildiÄŸi kaydedildi. GündoÄŸmuÅŸ yangını devam ederken, bugün sabah Alanya Yeniköy'de de yangın baÅŸladı ve GüzelbaÄŸ tarafında devam ediyor. Akseki Kepezbeleni'nde çıkan yangının ise kısmen kontrol altında alındığı belirtildi. Manavgat TaÅŸağıl tarafında da yangının sürdüÄŸü kaydedildi. Orman Bölge MüdürlüÄŸü yetkilileri yangın bölgelerinde rüzgarın kesildiÄŸini, böyle devam etmesi halinde bölgedeki yangınların 3-4 saat içinde kontrol altına alınabileceÄŸini dile getirdi.(DHA)
DHA'nın bu haberini aşağıdaki linkten de okuyabilirsiniz:
4- Manavgat'taki büyük yangın 6'ncı gününde (DHA)
AHMETLER'DE TIRMIKLI MÜCADELE
Yangın tehdidi altındaki Manavgat'ın Ahmetler Mahallesi'nde oturanlar, tırmıklarla gün boyu tampon bölge oluÅŸturmak için mücadele etti. Kırsal alandaki bir mahalle olan Ahmetler'deki köylülere, Manavgat ve Antalya'da yaÅŸayanlar da gelerek destek verdi. Mahalleye 2,5 kilometre kadar yaklaÅŸan ormanlık alandaki yangının önünü kesmek isteyen mahalleli, sabah saatlerinden itibaren ormanla köy arasında tampon bölge oluÅŸturmak için 40-50 metre geniÅŸliÄŸindeki çalılık alanı tırmıklarıyla temizlemeye çalışıyor.
TIRMIKLA TAMPON BÖLGE
Gebece tarafındaki yangının Ahmetler'e doÄŸru ilerlediÄŸini belirten köy halkından eÄŸitimci Mustafa Koç, 'tahliye edin' denilmesine raÄŸmen, halkın köyü terk etmediÄŸini ve birlikte tampon bölge oluÅŸturulması kararı alındığını açıkladı. Bu kapsamda hem köyde ikamet edenler hem de köy dışındaki Ahmetlerliler ile 'Tırmığını al da gel' diye baÅŸlattıkları kampanyaya destek veren gönüllülerin katılımıyla, ormanlık alanla yerleÅŸim merkezi arasındaki çalılık, makilik yanabilecek bölgede, 40-50 metrelik tampon bölge oluÅŸturarak yangının önünün kesilmesi hedefleniyor.
KADINLAR ÖN CEPHEDE
Ormanlık alandaki yangının söndürülmesi çalışmalarına köylülerin destek verdiÄŸini de anlatan Koç, "Köy halkı olarak hep beraber ortak kararla hareket ediyoruz. Bugün ormanlık anandaki yangına helikopterlerle de ciddi düzeyde söndürme desteÄŸi geldi. Ä°nÅŸallah ormanlık alanımız da kurtarılır. Bugün herkes çok yoruldu ama günün özetini bu görsellerde görebilirsiniz. Herkesin gönlünde yer eden Ahmetler'in kadınları köylerini terk etmedi ve yine ön safta cephedeydiler. Kadınlarımızla ve köylülerimizle bir kere daha gurur duydum. Ahmetler bugünkü kadar hiç kalabalık olmadı. Hiç tanımadığımız insanlardan, bölgelerden, belediyelerden destek yaÄŸdı. Herkese teÅŸekkürler" diye konuÅŸtu. / Mustafa Koç
DHA'nın bu haberini aşağıdaki linkten de okuyabilirsiniz:
https://www.dha.com.tr/yurt/manavgattaki-buyuk-yangin-6nci-gununde/haber-1840479
Devamı var, 5. Bölüm için aÅŸağıdaki linke tıklayın.