Mustafa KOÇ Yazarın Tüm Yazıları
ÖZGEÇMÄ°Åž Antalya, Manavgat, Ahmetler doÄŸumluyum. Ä°lkokulu orada okudum. Aksu Ä°lköÄŸretmen Okulunu bitirdikten sonra 4 yıl ilkokul öÄŸretmenliÄŸi ve okul yöneticiliÄŸi yaptım. Daha sonra girdiÄŸim sınavları kazanarak Ankara Gazi EÄŸitim Enstitüsü EÄŸitim (Pedagoji) b&ou...
GEDÄ°K HÜSEYÄ°N’Ä°N KEÇÄ°SÄ°
Anlatan: Yusuf Koç (Kara Yusuf)
KurtuluÅŸ Savaşı sırasında ordu seferberliÄŸe çıkınca cepheye herkesten yardım toplanır. Tekalifi Milliye kanunu uyarınca orduya toplanan yardıma her türlü büyük ve küçük baÅŸ hayvan da dahildir. Ä°ÅŸte o dönemde Ahmetler Yaylasında oturmakta olan Ahmetlerliler orduya bir sürü büyüklüÄŸünde yardım gönderir. Ahmetler zaten o dönemde en çok hayvan besleyen, bölgenin en büyük köyüdür.
Toplanan yardımlar yerine ulaÅŸtıktan bir süre sonra bir gün Trakya sınırlarında askerde olan dedem Gedik Hüseyin’den bir mektup gelir.
Pantır Mustafa’nın oÄŸlu Gedik Hüseyin, köyün en kalabalık keçi ve koyun sürülerinden birinin sahibidir. Hayvanlarla ilgili deneyimlerini, uzmanlığını herkes bilir. 9 sene askerlik yapan Gedik Hüseyin, askerdeyken de hastalanan develerle atları iyileÅŸtirme becerileri nedeniÅŸyle komutanları onu baytar gibi görevlendirip develerle atların bakımına verirler.
Ä°ÅŸte o dönemde 9 sene askerlik yapan Gedik Hüseyin bir ara Edirne sınırında da görevdedir. Oradan gönderdiÄŸi bir mektupta Gedik Hüseyin köye ÅŸu haberi yazdırır:
“Edirne Köprüsünden geçerken bizim ger tiÄŸiÅŸ erkeci sürünün içinde buldum.”
Herkes bu rastlantıya ÅŸaÅŸar kalır. Çünkü orduya bağışlanan sürünün içinde sözü edilen ger tiÄŸiÅŸ keçi de vardır. Zaten çobanlar kendi sürülerindeki hayvanları tanır. Tanıyamazsa kulağındaki enden de belli olur.
(Gedik Hüseyin (Koç)’un oÄŸlu Yusuf Koç (Kara Yusuf)’un anlatımıdır.)
***
Ahmetler’in sözleri:
En : Hayanları tanımak, karışmasını önlemek ve diÄŸer sürülerden ayırt etmek için kulaklarnda bırakılan yırtık ya da kesik gibi deÄŸiÅŸik iÅŸaretler, bellik.
Enemek: Hayvanın kulağına işaret koymak.