Mustafa KOÇ Yazarın Tüm Yazıları
ÖZGEÇMÄ°Åž Antalya, Manavgat, Ahmetler doÄŸumluyum. Ä°lkokulu orada okudum. Aksu Ä°lköÄŸretmen Okulunu bitirdikten sonra 4 yıl ilkokul öÄŸretmenliÄŸi ve okul yöneticiliÄŸi yaptım. Daha sonra girdiÄŸim sınavları kazanarak Ankara Gazi EÄŸitim Enstitüsü EÄŸitim (Pedagoji) b&ou...
HURÄ°YE HOCAYA ÖVGÜ VE ELEÅžTÄ°RÄ°
Huriye Hearn'i "Biz Çok ZenginmiÅŸiz de Haberimiz Yok!" baÅŸlıklı " yazısı nedeniyle kutlamak istiyorum.
Bu yazıdan sonra yazdığım mektubu ona haber vermeden burada yayınlamak istedim. Çünkü Ahmetlerliler'de bir yazarlık ruhu var. Belki bir iki kiÅŸi daha bu yazıdan cesaret alarak yazamaya baÅŸlar.
Huriye artık olgunlaÅŸtı ve Ahmetler’in yazarı oldu. Onun bütün yazılarını büyük bir zevkle okudum, düzeltmelerini sonsuz bir sabırla yaptım ve bundan hiç yüksünmedim. Yazıları gittikçe olgunlaşıyor ve kendini geliÅŸtiriyor. DoÄŸrusu bunda birazcık emeÄŸim varsa helal olsun demem gerekiyor.
BaÅŸlangıçta yaptığı yazım ve dilbilgisi hatalarına raÄŸmen uzun ve edebi cümlelerde, zengin benzetmelerde neredeyse hiç hata yapmadı.
Ona; “Çok uzun cümleler, sana hata yaptırır, dikkat et” desem de o yine bildiÄŸini okumaya, yani uzun cümlelerde hata yapmamaya devam ediyor. Yolu açık olsun.
Yanlış anlamayın, bu yazıyı Huriye’yi tanıtmak için yazmıyorum; aksine ondaki geliÅŸmeyi anlatarak diÄŸer yazanlara örnek olması için ve yazma isteÄŸi duyup da çekinenler için yazıyorum.
Huriye isterse kızsın; ÅŸimdi geldiÄŸi yeri görünce bunu sizlere de anlatarak aranızdan bir iki yazar daha kapmak istiyorum siteye :)
Huriye’nin en beÄŸendiÄŸim yazılarından biri bu oldu: Tam bir Ahmetler ruhu ve Ahmetler kokusu dolu bir yazıydı. Ä°çinden çıktıkları topluma yabancı olan ve kabuÄŸunu beÄŸenmeyen insanların çok olduÄŸu günümüzde Ahmetlerle köyümüzün deÄŸerleriyle gurur duyabilmek övgüye deÄŸer.
Fırçanın yararı olmuÅŸ. :)
Huriye Hocanın hoÅŸgörüÅŸüne sığınarak birkaç teknik düzeltmeyi burada yayınlıyorum. Bu adeta "Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla!" gibi bir not! :)
Ben herkesin yazabilme yeteneği olduğuna, sadece bazı teknik bilgiye: dilbilgisi, yazım ve noktalama kurallarına biraz dikkat etmek gerektiğine inanırım.
Huriye hoca bu yazıyı üniversite öÄŸrencisiyken yazmıştı, ÅŸimdi artık aÅŸağıdaki hataları yapmıyor. Yazı yazma hevesi olanlara örnek ve ders olsun diye, Huriye için önerdiklerimi buraya ekledim.
Huriye'ye küçük öneriler:
Sevgili Huriye,
Åžimdi artık daha az hata yapıyorsun. Beni birkaç kere tekmelediÄŸin halde redaktörlük görevimi bırakmamak için direndim biliyorsun. Kimseye olmadığı gibi sana da kırgın ya da dargın deÄŸilim tabi ama görevimin de başındayım J
Gerçekten dilbilgisi ve yazım yanlışları en aza indi. Sadece bir ki teknik ayrıntı var.
Hiçbir zaman boÅŸluk çubuÄŸuna birden fazla basma. Fazla yarattığın her gereksiz boÅŸluÄŸu ben tek tek silmek zorunda kalıyorum.
Her sözcükten sonra sadece bir tek boÅŸluk vereceksin demek bu. Sen bazen 2-3 elinden ne gelirse boÅŸluk veriyorsun. J Yani ÅŸöyle:
Ona ne dedin ? olmaz. “Ona ne dedin?” olacak Ä°lkinde hem “ona” ile “ne” arasında 2 boÅŸluk var hem de soru iÅŸareti kelimeden kopmuÅŸ.
Her noktalama iÅŸaretinden sonra da bir karakter boÅŸluk bırakmayı ihmal etme. Bunlar yazının sayfaya düzgün yerleÅŸmesini engeller. Sözcük bitince virgülü koy, ,ki noktayı üç noktayı, soru iÅŸaretini koy.
Her noktalama iÅŸareti son harfin yanına konur önce boÅŸluk sonra iÅŸaret olmaz.
ÇoÄŸu zaman cümle sonlarında iki tane nokta koyuyorsun. Ä°ki nokta yan yana diye bir iÅŸaret yok. Ya da iki nokta üst üste olabilir. Aklın fikrin baÅŸka ÅŸeyde; o, iki kiÅŸi yan yana ya da üst üste olur ve baÅŸka yerde uygulanır bu kural. :)
Türkçe bir metinde “lüks” sözü “lüx” yazılmaz. : Ä°ngilizce yazacaksan da “ü” olmaz. :)
Sizin köyde yani 7 tepeli köyde “sinema”ya “sinama” mı derler? :)
Sen birine “Randevü” mü verirsin yoksa “Randevu” mu?
“gidemessiniz” deÄŸil “gidemezsiniz” diye yazarız.
“Ahmerlerde” yerine “Ahmerler’de” yazmalıyız.
“ama, fakat, ve ile demek ki, çünkü, ancak” gibi baÄŸlaçlardan sonra virgül konmaz; çünkü baÄŸlaç zaten o görevi yapar. “ama,”
“Bu sabah ki kahvaltı” derken bu sabahki” söz grubu bir sıfattır ve “sabahki” sözcüÄŸündeki “ki” bitiÅŸik yazılır.: “Bu sabahki kahvaltı” ÅŸeklinde yazarız.
Harf yanlışlıklarını her zaman yaparız, bir iki harfin yeri yanlışlıkla kayabilir onları not düÅŸmeme gerek görmedim.
Bu konuda ayrıntıları daha iyi anlamak için sitedeki “Söz uçar yazı kalır 1 ve 2” yazılarını tekrar oku.
Sonunda iyi bir yazar olacaksın!
Tebrikler, başarılar....
Mustafa Koç