Ali VAROL Yazarın Tüm Yazıları
Ben emekli öğretmen Ali Varol. Yazı yazmayı ve resim yapmayı severim. Manavgat Ahmetler köyünde doğmuş, orada büyümüşüm. Köy yaşamını iyi tanırım ve doğa ile iç içe olmak keyiflidir. Çocukluğumda aileme yardım ederken çift ve harman...
POLENİ TANIYOR MUYUZ?
Dünya Biliminsanlarına Göre Polen ve Faydaları
Sitemizde Mehmet Güngör sumak, çöğre, yoğurt, keçiboynuzu hakkında tanıtıcı yazılar yazmıştı. Be de poleni tanıtmak istiyorum.
Poleni tanıyor muyuz, ya da poleni tanımalı mıyız? Bence tanımalıyız. Hatta tanımakta geç bile kaldık. Neden? Sizce bizim en önemli varlığımız nedir? Şüphesiz ki sağlığımız. Kendimizin, yakınlarımızın sağlığı… Peki, en önemli varlığımız olan sağlığımıza önem veriyor muyuz? Hastalanmazdan önce hastalanmamanın yollarını araştırdık mı? Hastalandıktan sonra tedavi olmak mı kolaydır yoksa önceden korunma tedbirlerini alarak bazı hastalıklara yakalanmamaya çalışmak mı daha kolaydır. Var mı böyle yollar?
Uzmanların yalancısıyım. Polen diye bir besin varmış; kullanırsanız bazı hastalıkların oluşmasını önlüyormuş. Aha orada durup dururmuş ama biz tanımıyormuşuz. Koladan, cipsten, gazozdan daha faydalıymış. Aslında mutfaktan eksik etmemek gerekirmiş ama biz tanımadığımızdan, bilmediğimizden bizden uzakta duruyormuş.
Yine uzmanların dediğine göre normal oda sıcaklığında normal sürede bozulmayan besinlerin içinde bozulmayı önleyici, raf ömrünü uzatıcı katkı maddeleri bulunurmuş. Bu katkı maddeleri sağlık açısından zararlıymış. İleride hastalıklara bile neden olurmuş. İnsan olabildiğince içinde katkı maddesi olmayan doğal besinlerle beslenmeliymiş. Doğal besinlerle beslenen doğa ile iç içe olan insanlar daha sağlıklı olurmuş. Daha sağlıklı olmak için bir de dengeli beslenmek gerekirmiş.
Dengeli beslenme, doğal besinler, bazı hastalıkların, rahatsızlıkların doğru beslenme yoluyla geciktirilmesi ya da önlenmesi deyince aklıma yeni tanıdığım bir besin geldi. Ben tanıdığımdan dolayı memnunum. Sizlerin de tanımanızı isterim. Tanımanızı istediğim besin: çiçektozu ya da polen. Başkaları bizden önce bu besini tanıyıp koruyucu özelliğinden yararlanmışlar. Biz geç kalmışız. Neyse “zararın neresinden dönersek kardır.” Burada poleni bizden önce tanıyanların sözlerinden oluşan kısa bir alıntı koymak istiyorum:
Dünya Bilimadamlarına Göre Polen ve Faydaları
“Geleneksel tıbbi tedaviler gören MİDE ÜLSERLİ hastaların %29′u iyileşebilirken, polen yedirilerek tedavi edilmiş MİDE ÜLSERLİLERİN %59.2’sinin de mide yaralarının iyileştiği denenerek kanıtlanmıştır.” (Rusya Irkomtsk Tedavi Kliniği)
“Günde 2 gram Polen yiyen hastalardaki YARA VE YANIKLAR’ın iyileşmesinde %30 hızlanış ve artış olmuştur.”
ABD Wagne Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Prof. Dr. N.S. Gimbal
“Bizler bilim adamları henüz polenin nasıl olup da hastalıkları iyi ettiğini bilmiyoruz. (1969′da polenin bileşimi henüz tam bilinemiyordu). Fakat, çeşitli antibiyotik ilaçlarla tedavi edildiği halde iyi olmayan pek çok hastam, gözlerimin önünde iyi olmuşlardır. Bir çok SOLUNUM HASTALIKLARI’ının da polenle tedavi edildiğini ve hastaların gerçekten hastalığı ve nekahat süresini süratle atlattıklarını müşahade ettik. Söylenecek tek şey yok. İnsanlık demek ki burnunun dibinde [i]bulunan bu “Harika İlacı” şimdiye kadar hiç farketmeden yaşamış.”
İsveç Upsala Üniversitesi - Eric Ask Umparc
“Polen YÜKSEK TANSİYON’a, DAMAR TIKANIKLIĞI’na, KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ’ne, KRONER TROMBAZ ve FELÇ’lere karşı koruyucu ve iyileştirici etki yapıyor.”
Dr. Nemarov - Dr. Egerov - Dr. Mistchenko - Dr. Kodiser Rus Bilimler Akademisi
“Arıların binlerce yıl önce bulduğu bu harika besin, onların larvasını en hızlı büyüten, kendi vücutlarını en sağlıklı kılan, en çok yaşatan, en güzel balı sağlayan bir besin. Poleni deneyerek buldu arılar. Oysa insanlar ancak 20.yüzyıl sonlarına doğru analizlerini yapınca polenin değerini anlayabildiler. En önemli besinlerinden binlerce kat fazla vitaminler taşıdığını görünce 1 gram polenin insana gün boyu yeterli olduğunu hesapladılar.
Bir arının günde 4000 çiçeğe konarak 35 günlük ömründe yapabildiği 10 gramcık balı, insanların kovandan çalarak yediklerini görüyordu arılar. Oysa, günün birinde 2-200 mikronluk biricik besinlerini insanların da “Harika Besin” yapacaklarını, bir santimlik boylarını ve küçücük beyinleriyle düşünemezlerdi arılar. Bitki hayatının sırrını taşıyan çiçek tozlarını “Doğanın En Üstün Besini” seçerek ömür boyu yiyen ve gerçek balı yapan arılar onun “Tam Besin” olduğunu biliyorlardı. Öyle bir besin ki, yapısında 70′e yakın cevher taşımaktadır. Bütün vitaminleri, 22 çeşit aminoasiti, sindirim fermentlerini, hormonları, yağları, doğal şekerleri, mineralleri yapısında bulundurmaktadır. Polen besinler dünyasının son harikasıdır.”
Kaynak : Gayelord Hauser (Güzel ol, Dinç yaşa)
Türkiye - Dr. Erdal Erkan (İlk Bilim adamlarımızdan)
Kaynak: http://www.saglikkaynagi.net/polenin-faydalari
Çiçektozu (polen) Nedir?
Bir kovanın önünden bakınca kovana giren bal arılarının arka ayaklarında sarı, kırmızı, mor, ya da başka renklerde topakçıklar görürüz. Bunlara çiçektozu (polen) denir. Çiçektozlarını arılar çiçeklerin erkek organlarının başçıklarında bulunan toz halindeki maddelerden toplamaktadırlar. Arılar bu tozları kovana taşıyıp bal ile karıştırarak yavrularını beslemektedirler. Çiçektozu yavru gelişimi için gerekli olan bütün protein, vitamin, mineral ve büyümeyi düzenleyici maddeleri içerir. Çiçektozu olmazsa yavru beslenmesi olmaz ve arıların gelişmesi durur.
Arıcı kovan girişine çiçektozu kapanları (polen tuzakları) koyarak arıların arka ayaklarında getirdikleri bu topakçıkları toplayabilir. Toplanan bu çiçektozu topakçıkları uygun yöntemlerle saklanarak insan sağlığı ve başka amaçlar için de kullanılabilir.
Çiçektozunun Faydaları Nelerdir? Çiçektozu Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Çiçektozu günlük olarak alındığında, vücudun gerekli protein, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktadır. Dengeli beslenmeyi sağlamak için günlük çiçektozu almak yeterlidir. Ayrıca Koruyucu ve tedavi edici özellikleri de vardır.
Çiçektozu (polen) Nerelerde Kullanılır?
Gelişme çağındaki çocuklarda beslenme bozukluğundan kaynaklanan gelişim bozukluklarını düzeltmek, düzenlemek, dengeli beslenmeyi sağlamak için.
Öğrencilerde dengeli beslenmek, zihinsel, bedensel yorgunlukları gidermek için.
Sporcularda ve yarış atlarında verimliliği sağlamak için.
Miskinlikten kurtulup zindeliği sağlamak için.
Kansızlığı önlemek ve gidermek için.
Bağırsak iltihaplarını ve kabızlığı önlemek, iyileştirmek için.
Hücre yenileyici özelliğiyle karaciğer ve kanser hastalıklarının tedavisi için.
Yaşlılarda prostat hastalığının gelişmesini önlemek için.
Aşırı yorgunluk ve stresten kaynaklanan cinsel isteksizliği gidermek için.
Erkeklerde kısırlığı tedavi etmek için.
Yüksek tansiyonun önlemesi ve tedavisi için.
Hastalıktan yeni kalkanların canlanması ve zindeliğe kavuşması için ve daha bazı rahatsızlıkların önlenmesi ve iyileştirilmesi için kullanılmaktadır.
Polene karşı alerjisi olanların polen yememesi gerekir.
(Aşağıda adreslerini verdiğim siteleri açarsanız polenin faydalarının daha da ayrıntılı ve uzun olarak anlatıldığını görebilirsiniz.)
Çiçektozu (polen) nasıl ve ne kadar alınır?
Eğer polen tatlı ve taze ise kaşıkla ağza alınıp ağızda eritilerek yutulur. Acı ise süt veya sevilen bir meyve suyu içinde eritilip içilebilir. Süzme bal üzerine serpilip yenebilir. Nasıl kolayınıza gelirse…
Büyükler iki yemek kaşığı çiçektozunu (20 – 30 gr.)sabah kahvaltısından yarım saat önce aç karnına ve gece yatmazdan önce alırlarsa günlük ihtiyaç karşılanmış olur. Çocuklar için büyüklüğüne göre 1 – 2 tatlı kaşığı yeterlidir. (10 – 20 gr.). Bir yemek kaşığı dolu kuru çiçektozu yaklaşık 10 gr.dır Bir yemek kaşığı silme taze polen de 10 gr. gelir. Ayrıntılı bilgi için blogsitemizin “arı ürünleri” ve “tüketici köşesi” bölümlerine bakınız:
http://manavgatliarici.blogspot.com/
Çiçektozu (polen) Nasıl Saklanmalı?
Bence bu bölüm çok önemli. Polen eğer sağlıklı saklanmıyorsa besin değeri kaybolur ve faydası olmaz. Eğer birisi size “Şu rahatsızlığım için polen kullandım faydası olmadı” diyorsa akla gelen ilk soru polenin sağlıklı saklanıp saklanmadığıdır. Besin değeri en fazla olan çiçektozu yeni derlenmiş taze çiçektozudur. Taze çiçektozuna besin değeri en yakın olanı derin dondurucuda saklanmış olanıdır. Derlenen taze çiçektozları taze olarak birkaç günde tüketilecekse buzdolabında saklanabilir. Birkaç günde tüketilmeyecekse imkân varsa derin dondurucuya konmalıdır. Derin dondurucuda çiçektozu bir yıl taze olarak saklanabilir. Bu imkân yoksa uygun şekilde kurutulmalıdır. Kurutulmadan nemli olarak oda sıcaklığında bekletilen çiçektozunun birkaç günde bütün besin değeri kaybolur.
Çiçektozu kurutulunca rengi, tadı, kokusu değişir. Haliyle besin değerinde de azalma olur. Kurutulmuş çiçektozu oda sıcaklığında birkaç ay, Buzdolabında bir yıl, derin dondurucuda birkaç yıl saklanabilir. Oda sıcaklığında saklanacak çiçektozu güneş ışığı görmemeli, kuru ve karanlık ortamda saklanmalıdır.
Daha geniş ve ayrıntılı bilgi için:
http://manavgatliarici.blogspot.com/2011/02/cicektozu-polen-nedir-faydalar-nelerdir.html
Bilgi için telefon: 05354476890
Polenle ilgili birçok yazı okudum. Bilimsel araştırma sonuçlarını merak ediyorsak ya da daha ayrıntılı bilgi arıyorsak aşağıdaki bağlantıları açıp bakabiliriz: