Atalarımız sadece Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Sakarya da savaÅŸmamış; daha önceleri onlar, Yemen çöllerinde de can vermiÅŸler. O zaman Osmanlının düzeni öyleymiÅŸ, Anadolu’nun Mehmetçikleri Arap çöllerinde de savaÅŸmış. Yemen’e gidip de dönemeyenler için söylenen türküleri, yakılan ağıtları hepimiz biliyoruz:
“Adı Yemendir, gülü çemendir
Giden gelmiyor, acep nedendir”
Ä°ÅŸte o yıllarda Ahmetler’den de Yemen’e gidip dönmeyenlerin hikayesi anlatılır.
Köyün köklü ailelerden birinin başı Hacı Mustafa’dır. Yıllar önce muhtarlık da yaptığı bilinen Hacı Mustafa, DelibaÅŸ El sülalesinin babası sayılıyor.
Ä°ÅŸte Hacı Mustafa’nın oÄŸlu olan Molla Yusuf da Yemen’e gidip dönmeyenlerden biridir. Çıtırak Hatice’yle evli olan Yusuf, Yemen’den geriye dönmeyince iki kızı (Anağız ve Yirik kız) yetim kalır. Devlet, Molla Yusuf için ailesine devletten ÅŸehitlik parası gönderir.
O sıralarda köyün muhtarı Yuısuf’un babası Hacı Mustafa’dır. Hacı Mustafa oÄŸlunun ÅŸehitlik parasına dokunmaz. Köye hatıra kalacak bir yol yapmaya karar verilir ve o parayla, TaÅŸharmandaki eski köy yerinden bugünkü köye çıkan ve Köyiçi adı verilen DarboÄŸazdaki kademe yolu yapılır. TaÅŸharman ise köyün daha önce yerleÅŸtiÄŸi ancak bir sosyla olay nedeniyle ailemizin ileri gelenlerinin Tarsus TaÅŸkuyu'ya taşındığı yerleÅŸim yeridir. Ve burası hepimiz için çok deÄŸerlidir.
Ä°ÅŸte TaÅŸharman'I bugünkü Ahmetler'e baÄŸlayan ve adeta Ä°pekyolunu andıran o taÅŸ döÅŸeme yol, bugün de olduÄŸu gibi durmaktadır.
Köyün sosyal tarihine küçük bir not düÅŸmek istedik. GeçmiÅŸteki insanlarımızın hatıralarına saygıyla ve minnetle…
Mustafa KOÇ
Not:
1- Åžehit parasıyla yapılan TaÅŸharman yolunun görselleri için aÅŸağıdaki albüme bakabilirsiniz. Üstüne tıklayarak fotoÄŸrafı büyütebilirsiniz.
2- Bu bilgileri toplamama yardım eden ve yakın bir zamanda kaybettiÄŸimiz amcam Pantır Mustafa Koç’u rahmetle anıyorum.
3- TaÅŸharman'dan TaÅŸkuyu'ya yapılan zorunlu göçün hikayesini okumak için de aÅŸağıdaki linke tıklayın.
https://www.ahmetler.com/tasharmandan-taskuyuya